fbpx

Swafoto haram di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi

Bukan haram secara fatwa tetapi Arab Saudi telah mengeluarkan larangan mengambil gambar atau video di dua masjid paling utama buat umat Islam, Masjidil Haram di Mekah dan Masjid Nabawi di Madinah. Arahan ini dilaporkan telah dikeluarkan oleh Arab Saudi kepada semua kedutaan negara luar yang terdapat Arab Saudi.

Arab Saudi dikatakan menguatkuasakan arahan ini bagi melindungi kesucian kedua-dua masjid ini, di samping mengelakkan gangguan dan memberi ketenangan kepada jemaah yang melakukan ibadah di sana.

Perbuatan mengambil gambar di sekitar kedua-dua masjid ini, seperti bergambar berkumpulan serta membawa bendera negara atau sepanduk, dikritik beberapa pihak. Perbuatan ibarat pelawat ini dikatakan membuatkan jemaah lupa terhadap niat utama untuk pergi ke sana beribadah.

Nadhira Adiatri, seorang warga Indonesia memberitahu Jakarta Post, beliau turut mengambil gambar bersama keluarga di hadapan Kaabah beberapa tahun lepas. Beliau bersetuju dan turut berasa terganggu akibat perbuatan bergambar yang tidak terkawal ini. Kerana itu, beliau bergambar secara senyap-senyap di luar pemantauan pengawal.

Seorang lagi jemaah Indonesia yang baru pulang dari Mekah memberitahu, beliau melihat larangan ini telah dikuatkuasakan di Masjidil Haram, tetapi ia masih tidak ketat.

Di samping larangan bergambar ini, mungkin Arab Saudi boleh menetapkan satu kawasan khas di mana orang ramai boleh bergambar. Dengan ini ia lebih mudah dikawal di samping tidak mengganggu kawasan ibadah yang lain.

Bintang bola sepak Manchester United, Paul Pogba berswafoto di Masjidil Haram

[Sumber: TheStar]

BACA  Lebih 700 aplikasi di Appstore mohon dibuang oleh kerajaan sedunia