Guru didakwa di mahkamah kerana sebar berita palsu di Whatsapp

Dah pesan dulu, jangan sebar berita yang tak pasti dan tak tahu asal usul di media sosial. Hari ini, seorang guru di Semporna telah dihadapkan di mahkamah atas dakwaan penyebaran berita palsu di dalam WhatsApp Group.

Rafeah Buang, 36, seorang guru mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Awang Krisnada Awang Mahmud di Mahkamah Sesyen Tawau atas kesalahan tersebut. Dia didakwa membuat dan memulakan penghantaran komunikasi palsu menerusi WhatsApp dengan niat menyakitkan hati orang lain, pada Disember 2014.

Dalam WhatsApp tersebut, dia didakwa menghantar status berbentuk makluman agar berhati-hati dengan sebuah kereta Proton Hitam dengan nombor pendaftaran SAA6086T dipercayai pemandu kenderaan itu merupakan seorang perogol dan untuk tujuan keselamatan, sebar kepada keluarga dan rakan-rakan.

Pertuduhan ini didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama. Hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak lebih satu tahun atau kedua-duanya sekali, boleh dikenakan jika didapati bersalah.

Hakim membenarkan tertuduh dibebaskan dengan jaminan RM2,500 dengan seorang penjamin yang beralamat di Semporna, dengan kes ditetapkan untuk sebutan semula pada 31 Januari tahun depan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Mohd Sophian Zakaria. Menurut Mohd Sophian, kes berkenaan adalah yang pertama di negara ini membabitkan individu didakwa atas kesalahan menghantar komunikasi palsu menerusi kumpulan WhatsApp.

Selepas ini, sila berhati-hati dan periksa terlebih dahulu sebarang berita yang ingin disebarkan. Jangan cepat menekan share, retweet, forward dan yang sewaktu dengannya. Silap gaya, boleh menginap dalam penjara jadinya.

[Sumber: Bernama, Berita Harian]

BACA  OnePlus 3 dan 3T terima kemas kini Android 9 Pie