Steam berhenti terima Bitcoin

Bitcoin terus naik menggila tanpa ada tanda-tanda untuk berhenti. Perkara ini sedikit sebanyak menggembirakan sesetengah pihak, tetapi ia juga menimbulkan rasa gundah gulana kepada yang lain.

Antaranya, pengumuman terbaru dari penyedia platform permainan video terbesar dunia, Steam. Bitcoin merupakan satu bentuk pembayaran yang diterima oleh Steam, sejak tahun lepas. Tetapi mereka kini menghentikan penerimaan Bitcoin sebagai salah satu matawang yang diguna pakai di Steam.

Perkara ini diputuskan kerana kadar Bitcoin yang tidak stabil akhir-akhir ini. Malah, ia turut menjejaskan caj transaksi yang dikenakan oleh penyedia perkhidmatan.

Setiap transaksi keluar dan masuk dikenakan caj Bitcoin yang sama. Tetapi jika transaksi itu tidak berjaya, caj yang dikenakan untuk pemulangan mungkin lebih tinggi nilainya kerana kadar Bitcoin yang tidak berhenti menaik secara ekstrem.

Pada awal tahun ini, Bitcoin dicatatkan pada kadar USD992 (~RM4,050) setiap unit. Tetapi hari ini, 7 Disember ia mencecah USD13,979 (~RM57,076). Hampir 14 kali ganda dalam masa tak sampai setahun.

Jika kadar Bitcoin terus menggila sebegini, mungkin lebih banyak lagi platform akan berhenti menerima Bitcoin sebagai pembayaran. Mungkin ketika itu barulah kadar Bitcoin akan menurun?

Steam menambah, mereka mungkin akan menerima semula Bitcoin apabila ia lebih stabil kelak.

[Sumber: Steam]