fbpx

Pasangan Baru Kahwin Hantar 30 Muka Surat Kritikan Kepada Jurugambar Majlis

Perkahwinan adalah satu acara yang amat penting untuk pasangan. Sudah tentu mereka ingin mengabadikan kenangan itu dalam keadaan sempurna. Tapi lain pula dengan cerita pasangan dari Hong Kong ini. Mereka mengambil tindakan menghantar analisis 30 muka surat kepada jurugambar mereka berkaitan hasil gambar majlis mereka.

Laporan itu menyertakan butir-butir teknikal dunai fotografi seperti rule of thirds, exposure, komposisi dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, gambar-gambar yang disertakan dalam laporan itu nampak seperti belum disunting dan ia mudahnya boleh dibaiki secara post-processing terutamanya pada komposisi dan exposure.

Reaksi bercampur-baur netizen bileh dilihat. Ada yang menyokong tindakan ini disebabkan jurugambar itu dibayar dan jika ia rasakan tidak mampu memenuhi jangkaan, lebih baik dia menolak tawaran daripada klien.

Ada pula yang berpihak pada jurugambar. Mereka berpendapat yang sedikit ruang perlu diberikan kepada jurugambar untuk melakukan kerja dan kritikan lebih baik disimpan sehingga hasil akhir dikeluarkan berbanding terus melontarkannya sepanjang proses menyunting gambar.

Adakah anda merasakan ini tindakan yang wajar ataupun ter-over?

30-Page Feedback

A newlywed couple in Hong Kong sent their wedding photographer 30-page feedback.

Posted by DigitalRev on Friday, January 5, 2018

[Sumber: DCFever, DigitalREV, Gambar Muka]

BACA  Unifi AIR jalan penyelesaian untuk pengguna Streamyx?