fbpx

Kurang bajet nak tukar bateri iPhone? Tukar setting pun boleh

Selepas terkantoi memperlahankan iPhone lama kerana masalah bateri, Apple pun menawarkan diskaun untuk pengguna iPhone menggantikan bateri mereka agar prestasi kekal optimum. Kini Tim Cook menjanjikan satu lagi perkara yang lebih mudah.

Dalam satu temuramah bersama ABC News, Tim Cook telah disoal tentang keputusan Apple memperlahankan iPhone dengan bateri yang bermasalah. Jawab beliau, pembangunan iOS sedang dijalankan dan akan dilepaskan kepada umum tidak lama lagi.

Dalam kemaskini iOS akan datang, pengguna iPhone akan diberi pilihan untuk mematikan sekatan CPU agar ia dapat beroperasi sepenuhnya. Tetapi ia akan memberi kesan bateri dan mungkin terpadam sendiri atau jangka hayat yang sangat pendek.

Kemaskini dengan pilihan ini dijangka akan sedia dilepaskan kepada umum sekitar bulan Mac akan datang.

Dengan pilihan ini, pengguna iPhone model lama boleh menjimatkan duit tanpa menggantikan bateri tetapi tanggung risiko sendiri, atau pergi ganti bateri dengan harga diskaun semasa tengah promosi tahun ini.

Jangan lupa, Apple kini mengadakan promosi sehingga hujung tahun untuk menukar bateri pada iPhone lama pada harga RM129 sahaja. Ia boleh didapati menerusi pengedar sah Apple di Malaysia seperti Machines dan Switch.

[Sumber: 9to5mac]

BACA  Rebut Peluang Dapatkan Kotak Tisu Berkuasa Untuk Temani Anda Balik Raya