fbpx

Google Flights boleh ramal masa pesawat ditunda, sebelum diketahui syarikat penerbangan

Tertekan bila tiba di pintu pelepasan, pesawat yang ingin dinaiki memaparkan notis delay atau ditunda? Google boleh memberi sedikit bantuan di bahagian ini.

Google Flights, sebuah enjin carian penerbangan oleh Google, kini datang dengan fungsi baru yang boleh membuat ramalan lebih awal jika masa penerbangan pesawat akan ditunda. Ini boleh memberi sedikit kelegaan kepada pengguna penerbangan.

Google melakukan ramalan ini bukan dengan mengambil maklumat dari syarikat penerbangan, sebaliknya menggunakan data dari sejarah penerbangan dan algoritma pembelajaran mesinnya (machine learning).

Dengan cara ini, Google boleh membuat jangkaan masa penundaan jauh lebih awal dari pengumuman rasmi syarikat penerbangan. Tetapi Google tidak akan mengeluarkan jangkaan ini, sehingga ia yakin 80% dengan jangkaan tersebut.

Google juga meminta pengguna untuk tiba di lapangan terbang tepat pada masanya, sekurang-kurangnya anda sudah tahu ada masa lapang yang boleh digunakan untuk perkara lain bila tiba di lapangan terbang.

Selain jangkaan masa penerbangan ditunda, Google Flights juga kini akan memberitahu tentang maklumat penerbangan ekonomi seperti ruangan penyimpanan bagasi, pemilihan tempat duduk, serta bayaran bagasi. Tetapi buat masa ini, ia untuk syarikat penerbangan Amerika Syarikat iaitu American, Delta, dan United.

Anda boleh menggunakan Google Flights menerusi laman web www.google.com/flights.

[Sumber: TechCrunch, Blog Google]

BACA  Realme X2 Pro telefon flagship yang boleh membunuh OnePlus 7T