Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Lekas Ambil Kamera Dan Tangkap Gambar Atom Menggunakan Cara Ini

Sekumpulan penyelidik daripada jabatan Clarendon Laboratory, University of Oxford berjaya menangkap gambar sebiji atom Strontium.

Mengapakah ia signifikan?

Diameter sebiji atom Strontium dilaporkan pada 255 picometer. Untuk perspektif, Lebuh Raya Utara Selatan panjangnya 772 kilometer tapi atom Strontium hanyalah sebesar sebiji bola sepak saiz 5 piawaian FIFA jika diletakkan di atas lebuh raya itu.

Begini cara mereka melakukannya?

Atom secara harfiahnya tidak boleh dilihat, sama seperti udara yang kita sedut. Untuk melihatnya, atom Strontium perlu diwarnakan. Kalau kertas, kita boleh guna pensel berwarna tapi bagaimana ingin mewarnakan sebiji atom?

TLDR, atom akan memancarkan cahaya berwarna apabila diuja. Untuk maklumat khusus, anda boleh meng-Google kata kunci seperti:

  • De Broglie Wavelength
  • Bohr Model Energy Levels

Dalam kes Strontium, ia diuja menggunakan laser berwarna biru-violet untuk membuatkannya bercahaya. Cahaya tersebut boleh dilihat pada mata kasar selepas diambil menggunakan kamera biasa.

Apa lagi yang cool?

Cuba lihat bagaimana atom itu terapung diantara dua elektrod besi pada jarak kira-kira 2 milimeter antara satu sama lain. Kesemua peralatan itu berada dalam satu kebuk hampagas dan disejukkan menggunakan kaedah laser.

[Sumber: EPSRC]

BACA  Pengecas 65W ini ada 4-port dan sangat kecil, dapat diskaun sehingga 50% untuk waktu terhad