Sony Gelakkan 960fps Samsung Kerana Mereka Ada ISO 51,200

Sony terus melangkah kedepan delam lapangan kamera telefon dengan pelancaran Xperia XZ2 dan Xperia XZ2 Compact apabila 960fps yang diperkenalkan mereka tahun lepas kini mampu merakam sehingga HD penuh.

Tapi bukan itu saja yang ingin dibanggakan Sony kerana mereka turut mempamerkan modul kamera generasi akan datang yang lebih power.

Contoh video daripada modul kamera baru (atas) berbanding yang digunakan sekarang (bawah)

Di reruai Sony juga mereka ada mempamerkan inilah kemampuan kamera telefon yang akan datang. Selain kemampuan menembak slowmo, kemampuan ISO dipertingkatkan sehingga 51,280. Kenapa ia signifikan? Jika modul yang sama digunakan pada telefon pintar Xperia yang akan datang, pastinya ia terus menjadi raja low light tanpa lelah.

Sebelum ini, IS0 51,200 hanya boleh dinikmati kamera-kamera dedikasi yang lebih premium. Hal ini dimungkinkan dengan kehadiran dua kamera pada modul tersebut sambil dibantu pemproses isyarat image (ISP) Sony Fusion yang baru.

Kamera saya pun tak mampu tangkap gambar kotak gelap di ruangan demonstrasi

Daripada amatan saya, ia memang berkuasa. Sungguhpun ISO mencecah langit, tahap noise pada video yang dirakam oleh kamera prototaip adalah sesuatu yang munasabah dan tak dijangka.