Rahsia Nokia 2 hari bukan hanya di bateri

Mahu sebuah telefon pintar cukup makan tapi bateri tahan lama? Nokia 2 dengan keupayaan bateri hingga 2 hari mungkin jawapan yang dicari.

Menurut Nokia, bateri 4,100mAh di dalam Nokia 2 membolehkan telefon ini memiliki jangka hayat sehingga 2 hari. Mungkin kapasiti bateri ini dilihat agak biasa sekarang, tetapi bila disemak spesifikasinya, memang ia boleh bertahan selama itu.

Nokia 2 merupakan telefon pintar kelas permulaan yang dijana kuasa oleh cip Snapdragon 212, 1GB RAM dan hanya 8GB storan. Spesifikasi yang sangat asas.

Ini ditambah lagi dengan skrin 16:9 berukuran 5-inci sahaja, dengan resolusi HD 1280×720 dan dilapisi kaca Corning Gorilla Glass 3. Memang tidak memakan tenaga yang banyak.

Di sudut kamera, ia menggunakan kamera 8MP autofokus bersama LED Flash di belakang dan kamera 5MP di hadapan. Telefon ini menyokong dua kad sim 4G dan sudah pasti memiliki WiFi dan Bluetooth.

Sistem operasi Nokia 2 menggunakan Android tulen 7.1 Nougat. Seharusnya ia menerima kemaskini keselamatan yang lebih pantas berbanding Android lain yang kurang tulen.

Harga jualannya pula ditetapkan pada RM429. Salah satu penjual yang telah memiliki stok adalah DirectD. Di satu tempat lain, terdapat penjual di Lazada yang menjual Nokia 2 set Malaysia pada harga lebih rendah, hanya RM399. Ia boleh didapati di pautan ini.

Untuk mengenali Nokia 2 dengan lanjut, semak laman produk Nokia 2 Malaysia.

BACA  Sertai Program tukar beli Oppo Reno, jimat sehingga RM1250