Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Snapdragon 855 Fusion Platfrom Bakal Menggantikan Snapdragon 845 Dengan Modem Mahapantas

Pemproses untuk telefon pintar memang dijangka untuk diperbaharui setiap tahun. Jika tahun lepas Snapdragon 845 diumumkan untuk memperkasa flagship 2018, untuk tahun 2019 pula Snapdragon 855 akan memainkan peranan yang sama.

Maklumat berkaitan pemproses yang akan datang itu muncul dalam satu fail pembentangan prestasi kewangan Softbank. Setelah membeli ARM Holdings pada nilai USD 32 billion, Softbank sedikit sebanyak boleh mengetahui arah tuju pasaran pemproses mudah alih dunia kerana ARM memegang seribu satu paten dalam industri mudah alih yang digunakan oleh Qualcomm, Samsung, dan Apple.

Daripada slaid pembentangan, dapatlah dipastikan yang nama pemproses akan datang adalah Snapdragon 855 Fusion Platform, sedikit berbeza dengan Snapdragon 845 yang dikelaskan sebagai Mobile Platform.

Kemudian, ia juga akan menggunakan modem 5G untuk bersiap sedia menghadapi arus modenisasi telekomunikasi yang semain hampir iaitu Snapdragon X50 5G. Antara kelebihan modem Snapdragon X50 5G kelak adalah seperti:

  • Menyokong kelajuan sambungan sehingga 5 gigabit per saat.
  • Sokongan gelombang radio yang lebih meluas sehingga 28 GHz milimeter melalui teknologi carrier aggregation.
  • Boleh bersambung ke rangkaian 5G dan LTE serentak.

[Sumber: Softbank]

BACA  Realme 7i sertai barisan telefon 90hz, pelancaran Malaysia pada 13 Oktober