fbpx

Lebih banyak telefon Samsung akan terima Oreo selepas Galaxy S8 dan Note8

Pengguna Galaxy Note8 boleh mula bersiap sedia apabila khabar angin tentang Oreo untuk Galaxy Note8 telah mula bertiup. Satu dari Timur dan satu dari Barat.

Menurut SamMobile, Samsung Turkey telah mengeluarkan kenyataan menerusi laman web Güncelmiyiz, kemaskini Android 8.0 Oreo akan tersedia pada hujung bulan Mac ini. Ia sedang dalam fasa ujian dan dijangka dilepaskan pada 30 Mac.

Laman yang sama turut menyebut beberapa peranti lain turut akan menerima kemaskini Android 8.0 Oreo selepas Galaxy Note8. Antaranya adalah Galaxy S7 dan S7 edge pada 13 April, serta Galaxy A3, A5 dan A7 (2017) pada 25 Mei. Tablet Galaxy Tab S3 juga dijangka menerima Oreo pada 4 Mei.

Manakala AndroidAuthority pula menyatakan Samsung Canada melalui aplikasi Samsung Members app mengumumkan ketibaan Android 8.0 Oreo bagi Galaxy S8 dan S8+ pada 19 Mac, Galaxy Note8 pada 28 Mac, serta beberapa peranti lain tidak lama selepas itu iaitu Galaxy S7 dan S7 edge, Galaxy A5 dan Galaxy Tab S3.

Samsung Canada turut menyatakan Galaxy A8, Galaxy J3 Prime, Galaxy Xcover 4, Galaxy Tab A8, Galaxy Tab Active 2 dan Galaxy Tab A 10.1 juga akan menerima Android 8.0 Oreo, tetapi lebih lewat, berkemungkinan di penghujung tahun ini.

Sedikit sebanyak, pengumuman ini memberi petunjuk tentang peranti Samsung yang akan menerima kemaskini Oreo tidak lama lagi, terutamanya untuk Galaxy S8, S8+, Note8, S7 dan S7 edge. Harapnya jadual ini tidak jauh berbeza dengan perancangan untuk peranti yang sama di Malaysia.

BACA  Samsung mengaku masalah Galaxy Fold masih belum diselesaikan

[Sumber: SamMobile, AndroidAuthority]