fbpx

Celcom Home Wireless alternatif kepada jalur lebar tetap

Jalur lebar menggunakan kabel adalah pilihan paling mudah menyambungkan internet ke seluruh rumah. Tetapi ia tidak meliputi semua kawasan, terutama di luar bandar. Maka pilihan yang tinggal adalah mendapatkan jalur lebar mudah alih dengan kuota terhad.

Celcom nampaknya memiliki produk baru yang cuba mencari titik tengah dalam permasalahan ini, melalui Celcom Home Wireless. Ia menyediakan kuota jalur lebar mudah alih lebih banyak dari biasa, dengan harga hampir sama dengan jalur lebar tetap.

Terdapat tiga pelan yang disediakan iaitu Celcom Home Wireless iaitu Gold, Gold Plus dan Platinum. Pelan Gold dengan kadar RM74.20 sebulan memberikan 40GB kuota data bersama 40GB data khas Video Walla dan Music Walla. Manakala Gold Plus (RM106 sebulan) menyediakan 50GB data kegunaan semua dan 100GB data Video Walla dan Music Walla.

Pelan tertinggi iaitu Platinum dengan caj RM159 sebulan, menikmati 150GB data sepanjang masa, serta 1TB data bagi Video Walla dan Music Walla. Ini pastinya dapat memenuhi keperluan pengguna terutama kaki strim video.

Video Walla dan Music Walla adalah kuota penggunaan khas untuk beberapa aplikasi strim video dan muzik. Bagi Video Walla, ia meliputi platform YouTube, iflix, Netflix, Tonton, AstroGo, Dimsum dan Daily Motion. Manakala Music Walla pula antaranya ialah Joox, Raku, KKBox, FlyFM, HotFM dan kebanyakan saluran Radio Astro.

Kelebihan menggunakan internet mudah alih antaranya ialah tidak memerlukan pemasangan seperti menarik kabel dan memecah dinding. Jadi ia lebih cepat untuk dipasang dan digunakan.

Celcom menyatakan modem mereka boleh menyokong sehingga 64 sambungan peranti, tetapi tidak pula menyatakan model modem yang digunakan. Malah, Celcom juga menyediakan polisi pemulangan selama 30 hari jika pengguna tidak berpuas hati dengan servis internet.

BACA  e-Tunai Rakyat: Kenapa RM30 Cashback Touch 'n Go Tak Menarik Langsung?

Maklumat lanjut tentang pelan ini boleh dirujuk di laman web Celcom Home Wireless. Adalah lebih baik jika anda turut memeriksa liputan Celcom di kawasan anda terlebih dahulu di sini.