Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kerajaan Korea Hadapi Masalah Pekerja Bekerja Lebih Masa

Overtime ataupun kerja lebih masa adalah salah satu cara untuk pekerja mancari pendapatan tambahan apabila yang diterimanya masih belum cukup menampung perbelanjaan hidup. Tapi, tak tahulah apa masalahnya di Korea kerana terdapat sebilangan pegawai kerajaan yang menggunakan 3,739 jam setahun untuk bekerja, 1,000 jam lebih banyak berbanding purata jam bekerja di negara membangun.

Menyedari yang ia boleh memberi impak negatif pada rakyatnya, kerajaan Korea Selatan kini menggerakkan satu inisiatif bagi membendung masalah itu. Dalam inisiatif itu, komputer pekerja akan terpadam secara sendiri pada jam 8 mmalam hari Jumaat.

Ia bagi memaksa pekerja berpaling daripada skrin komputer dan keluar beriadah. Inisiatif tiga fasa itu akan bermula 30 Mac 2018. Untuk fasa kedua pula, komputer akan terpadan pada 7:30 malam pada Jumaat kedua dan keempat setiap bulan.

Fasa terakhir akan menyaksikan komputer tepadam sendiri pada jam 7:00 setiap Jumaat.

Walau bagaimanapun, inisiatif ini seperti tak mendapat sambutan rakyatnya kerana mengikut tinjauan, 67.1% tenaga kerja memohon mereka dikecualikan daripada program ini.

[Sumber: BBC, gambar]

BACA  70mai lancar tempahan awal A800, dashcam yang mampu rakam video 4K depan dan belakang