Google sedang uji emel yang boleh musnah sendiri

Bunyi macam dalam filem Mission Impossible pula, mesej akan meletup selepas habis dibaca. Tetapi ia bukan meletup, sebaliknya Google kini dikatakan sedang menguji penghantaran emel yang akan terpadam sendiri selepas beberapa masa.

Penemuan ini dilaporkan oleh TechCrunch di mana mereka menemuinya selepas menulis tentang antaramuka Gmail yang baru. Emel boleh diletakkan tamat tempohnya, dan akan terpadam sendiri selepas sampai tempoh tamatnya. Tidak boleh dibaca lagi.

Dari gambar yang dikongsi, semasa menulis emel di dalam Gmail, akan terdapat logo kunci di bahagian bawah ruang menulis. Ia dipanggil sebagai ‘Confidential Mode‘.

Pengaktifan mod ini akan membuatkan emel tersebut tidak boleh di hantar ke orang lain, dimuat turun, disalin ataupun dicetak. Kepilan juga tidak boleh dimasukkan ke dalam emel.

Tempoh tamat emel boleh ditetapkan sendiri samada 1 minggu, bulan ataupun tahun. Malah boleh dikunci lagi melalui passcode. Dari cubaan tersebut tidak dapat dipastikan adakah ia serasi dengan Gmail sahaja, atau boleh digunakan bersama emel lain.

Adakah fungsi ini berguna untuk anda?

[Sumber: TechCrunch]

BACA  Rode Wireless Go Hadir Dengan Sistem Mikrofon Superkompak, Sesuai Untuk Vlogger