Ini Sebabnya Mengapa Xiaomi Takkan Mampu Tandingi Apple

Bersama-sama pelancaran Mi 6X semalam, pengasa Xiaomi turut berkongsi gagasan beliau untuk membolehkan lebih ramai pengguna menerima akses kepada teknologi mereka. Ramai sedia maklum yang produk Xiaomi ditawarkan pada harga jauh lebih murah berbanding pesaing. Pastinya anda tertanya-tanya bagaimana mereka mampu melakukan sedemikian.

Dalam majlis yang sama, pengasas Xiaomi, Lei Jun mengumumkan sendiri bagaimana mereka akan memastikan produk Xiaomi tetap mampu dibeli pengguna. Ia dengan cara mengehadkan margin keuntungan setiap produk kepada hanya 5%!

Jika ingin dibandingkan dengan sebuah iPhone X, terdapat laporan yang kos mentah membina sebuah iPhone X adalah USD357 walhal ia dijual pada harga USD1,000.

Selepas memasukkan faktor tambahan seperti R&D, logistik, dan sebagainya, penganalisis menjangkakan margin keuntungan Apple untuk setiap iPhone X adalah sekitar 40%.

Ia 800% ataupun 8 kali ganda lebih banyak berbanding yang dinikmati Xiaomi.

Tapi bagaimana Xiaomi mampu terus berkembang? Menurut Lei Jun, Xiaomi akan memfokuskan kepada pengukuhan ekosistem dengan cara pengkayaan kandungan seperti perkhidmatan penstriman dan sebagainya.

[Sumber: XiaomiForbes]

BACA  Ookyo tidak lagi tawarkan panggilan dan SMS tanpa had