Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Nokia X usaha terbaru HMD Global untuk kekal relevan

HMD Global akan melancarkan satu lagi telefon baru Nokia, dijangka pada 16 Mei nanti di China. Ia berdasarkan status yang dimuat naik menerusi laman rasmi Weibo Nokia. Namanya ialah Nokia X.

Macam biasa dengar je.

Untuk menghangatkan majlis pelancaran pada 16 Mei nanti, Nokia telah membuat pameran bergerak di China yang menampilkan beberapa model telefon pintar Nokia seperti Nokia 8 Scirocco, Nokia 7 Plus, Nokia 3310 4G, Nokia 8110 4G serta satu peranti yang belum dilancarkan tetapi memiliki takuk di dahi.

Macam pernah tengok je.

Peranti ini dijangka adalah Nokia X yang akan dilancarkan pada 16 Mei nanti. Sama seperti yang lain, takuk ini memuatkan kamera depan, speaker panggilan dan sensor proximity. Berbanding iPhone X, takuk di dahi Nokia X lebih menyerupai Huawei P20 kerana ia lebih kecil.

Nisbah skrin ini dilihat sekitar 19:9, dengan sedikit bingkai tebal di bawah menempatkan logo Nokia. Di belakangnya kelihatan dua kamera disusun menegak, tetapi terletak di tengah. Ia selari dengan LED Flash dan pengimbas capjari yang terletak di bawah kamera.

Tetapi tidak nampak pula logo ZEISS di kamera belakang. Adakah ini peranti kelas pertengahan?

Butang kuasa dan kawalan bunyi ditempatkan di sisi kanan telefon. Di sisi kiri pula hanya kelihatan slot kad sim atau kad mikroSD. Lain-lain perkara tidak dapat dipastikan kerana telefon ini dikunci dari penggunaan biasa.

Cakap-cakap di internet menyatakan telefon ini membawa nombor model TA-109 dan ia mungkin juga dikenali sebagai Nokia X6. Ini mungkin kerana ia akan memiliki beberapa model lain, di bawah siri Nokia X. Bagaimana pula namanya akan disebut nanti, adakan Nokia Ten atau Nokia X?

BACA  Netizen pertikai pengumuman Pos Malaysia tentang kelewatan penghantaran bungkusan

Adakah anda berminat dengan telefon Nokia dengan rupa sebegini? Kita nantikan pengumuman rasmi dari Nokia pada 16 Mei nanti.

[Sumber: Weibo, GSMArena, NokiaMob]