Pemansuhan GST pada 1 Jun adalah palsu

Salah satu janji dalam manifesto Pakatan Harapan apabila memenangi Pilihanraya Umum ke-14, adalah memansuhkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST). Ramai yang telah mula bertanya tentangnya sejurus diumumkan kemenangan Pakatan Harapan pada 9 Mei lalu. Perlu diingatkan, mereka berjanji untuk menghapuskan GST dalam masa 100 hari.

Tetapi satu surat dari Kementerian Kewangan (MOF) telah tersebar hari ini di media sosial, yang menyatakan pemansuhan GST akan dikuatkuasakan serta merta pada 1 Jun 2018.

Antara kandungan di dalam surat itu ialah semua perniagaan perlu mengemaskini sistem POS dan perakaunan masing-masing dan tidak lagi mengenakan GST pada tarikh tersebut. Tempoh 2 minggu untuk mengemaskini sistem dikatakan munasabah untuk dilaksanakan peniaga.

PALSU : SIARAN MEDIA

Pemansuhan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan Bermula 1 Jun 2018.

Posted by Kementerian Kewangan Malaysia on Sunday, 13 May 2018

Sebelum melompat gembira atau marah, cuba semak dahulu dari mana sumber berita ini didapati. Ini kerana di Facebook Kementerian Kewangan Malaysia, mereka telah menafikan surat tersebut dan mengatakan ia adalah palsu. Belum ada sebarang kata putus tentang mekanisme pemansuhan GST dari kerajaan lagi.

Ini bermakna, sesiapa yang menyebarkan berita palsu atau fake news ini boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Anti Berita Tidak Benar. yang baru sahaja diwartakan bulan lepas.

Adakah anda salah seorang yang laju je menekan forward untuk menyebarkan berita palsu ini? Jika ya, bersiap sedialah menantikan kedatangan polis di muka pintu. Ingat, semak dahulu sebelum sebar.

[Sumber: Facebook Kementerian Kewangan Malaysia]

BACA  Syarikat Jepun sertai langkah henti kerjasama dengan Huawei