Bil TM lebih rendah bermula bulan depan

Banyak syarikat telah mengambil langkah awal mengurangkan harga selepas Kementerian Kewangan Malaysia memaklumkan akan melaksanakan GST pada kadar 0% bermula 1 Jun. Buat syarikat lain, 1 Jun nanti mereka perlu mengurangkan kadar GST dari 6% kepada 0%.

Untuk itu, Telekom Malaysia (TM) mengeluarkan kenyataan bahawa mereka patuh kepada arahan baru Kementerian Kewangan ini dan akan mengenakan GST 0% pada semua produk dan servis mereka, bermula 1 Jun 2018. Ia meliputi Unifi Broadband, Unifi Wireless dan Unifi Mobile.

Sebagai contoh, jika anda melanggan Unifi Advance Plan 30Mbps dengan bayaran RM179 sebulan, anda perlu menambah RM10.74 untuk GST 6% sebelum ini. Manakala pelan tanpa had webe RM79 pula, dikenakan RM4.74 tambahan untuk GST 6%. 1 Jun kelak, GST 6% ini tidak lagi perlu dibayar.

Tetapi ini hanyalah langkah awal dari Kementerian Kewangan Malaysia. Cukai GST ini akan digantikan dengan cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) tidak lama lagi. Jadi bayaran tambahan untuk cukai SST akan kelihatan semula di dalam bil TM.

Anda akan dapat melihat kadar GST 0% di dalam bil yang diterima selepas 1 Jun 2018.

[Sumber: TM]