ASUS ZenFone 5 lebih premium dari Max Pro M1

Turut sama dilancarkan di samping telefon pintar ZenFone Max Pro M1 hari ini adalah telefon pintar ZenFone 5. Sedikit sebanyak, ia memiliki ciri-ciri yang hampir sama dengan ZenFone Max Pro M1, tetapi tampil dengan rupa dan fungsi lebih premium.

Buat masa ini, hanya satu model ZenFone 5 yang dijual di Malaysia. Ia memiliki cip pemproses Snapdragon 636, 4GB RAM dan 64GB storan dalaman. Harganya diumumkan dengan GST 0%, iaitu RM1,299 dan tempahan awal hanya terdapat di Lazada pada 4 Jun 2018.

Dari ciri-ciri diatas, dapat dilihat persamaan ZenFone 5 dan ZenFone Max Pro M1 tetapi dengan harga jauh lebih murah, iaitu RM849 sahaja. Jadi apa kelebihan ZenFone 5? Ada banyak.

Binaan badan ZenFone 5 dapat dirasakan lebih baik dari ZenFOne Max Pro M1. Malah, skrinnya juga lebih lebar, berukuran 6.2-inci dengan resolusi FHD+ 2246×1080. Skrin terlebih tinggi ini memiliki takuk di atas, menjadikan rupanya seperti iPhone X.

Kamera belakang ZenFone juga lebih hebat, gabungan dwi-lensa 12MP F1.8 yang disusun menegak, dengan kuasa penstabil imej optikal 4-paksi, serta lensa lebar 120-darjah. Kamera hadapan pula 8MP F2.0.

Cuma, bateri di dalam ZenFone 5 lebih kecil, kapasitinya hanya 3,300mAh dan dicas melalui sambungan USB-C. ZenFone 5 menjalankan Android 8.0 Oreo bersama antaramuka ZenUI 5, bukan Android Tulen seperti ZenFone Max Pro M1.

Jika anda mahukan telefon pintar yang lebih berkuasa dengan lebih banyak fungsi, sememangnya ZenFone 5 adalah pilihan yang lebih baik dari ZenFone Max Pro M1. Cuma beza harganya agak jauh, sebanyak RM400.

ZenFone 5z dengan kuasa Snapdragon 845 tidak pula disebut semasa pelancaran ini. Tetapi kami dimaklumkan ia akan tiba di Malaysia sekitar suku ketiga tahun ini, seawal bulan Julai. Jika sanggup, boleh lah tunggu ketibaan ZenFone 5z yang lebih berkuasa.

BACA  Kapten Bas Rapid KL Dipastikan Sihat Sebelum Dibenar Memandu