Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Selepas buang port 3.5mm, Apple mahu berhenti bagi Adaptor

Apple telah menggegarkan dunia apabila melancarkan iPhone 7 tanpa port 3.5mm dua tahun lepas. Bermakna, tidak boleh lagi terus mencucuk fonkepala berwayar ke iPhone.

Tetapi Apple masih bermurah hati kerana memberikan adaptor port Lightning ke port 3.5mm dan ia diteruskan lagi untuk iPhone 7s, iPhone 8, dan iPhone X. Cuma ia mungkin berakhir di sini.

Pada bulan April lepas, Barclays menjangka Apple akan tidak lagi memberikan adaptor port Lightning ke port 3.5mm bersama iPhone selepas ini. Ia berikutan pengesahan dari Cirrus Logic, selaku pembekal adaptor tersebut, yang menyatakan adaptor ini tidak lagi datang bersama iPhone.

Walaupun langkah Apple membuang port 3.5mm dari iPhone dahulu kecoh dibangkang ramai, ia seakan menjadi trend yang diikuti oleh pengeluar lain selepas itu. Sudah pasti ramai yang akan bising tentang ketiadaan adaptor ini, tetapi adakah langkah membuang adaptor ini juga akan menghasilkan trend yang sama kelak?

Walaubagaimanapun, Apple masih lagi akan menjual adaptor lightning ke port 3.5mm ini, dan ia berharga RM46 di Malaysia.

Adakah anda terkesan dengan ketiadaan port 3.5mm sebelum ini? Apa pula komen anda jika benar adaptor pula tidak akan diberikan lagi, memaksa pengguna membeli sendiri adaptor ini atau mendapatkan fon kepala wayarles sahaja?

Apple masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi tentang perkara ini. Paling lama, ia akan diketahui di majlis pelancaran iPhone baru yang akan diadakan tidak lama lagi. Sama-sama kita tunggu.

[Sumber: MacRumors]

BACA  Realme 6 Pro akhirnya akan dilancarkan di Malaysia