Google Drive Sedia Kuota Percuma Khas Untuk Backup WhatsApp Anda

Tidak seperti Telegram, bebenang hasil membawang anda di WhatsApp tidak berada di awan sebaliknya berada dalam storan telefon. Oleh sebab itu, dalam APP WhatsApp terdapat fungsi membuat salinan chat sebagai backup dan ia boleh dimuat naik ke akaun Google Drive anda.

Tapi jika anda jenis yang melakukan salinan sejak awal tertubuhnya WhatsApp, pastinya saiz salinan itu amat besar dan akan menjejaskan kuota Google Drive anda.

Anda pasti menarik nafas lega selepas mendengar berita ini. Bermula 12 November 2018, sebarang salinan WhatsApp masuk ke Google Drive tidak akan mempengaruhi kuota penyimpanan anda di Google Drive.

Satu lagi perkara yang perlu diberi perhatian adalah salinan yang berusia lebih daripada setahun akan dibuang secar automatik daripada Google. Oleh sebab itu, untuk mengelakkan sebarang kehilangan data, anda dinasihatkan untuk membuat salinan secara manual di Google Drive sebelum 12 November 2018.

Andai ada yang masih belum tahu, terdapat fungsi melakukan salinan pendua kepada semua kandungan mesej anda termasuklah gambar dan video yang dihantar ataupun diterima melalui Whatsapp. Anda boleh menetapkan salinan dilakukan secara berkala daripada harian hinggalah bulanan.

[Sumber: WhatsApp]

BACA  Telefon termurah storan 128GB boleh dibeli serendah RM699 hari ini