Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Senarai cukai SST bagi produk berkaitan teknologi tapi di mana prabayar?

Malaysia menikmati cuti cukai perkhidmatan selepas kerajaan baru ditubuhkan pada bulan Mei lepas. Seperti yang dijanjikan dalam manifesto Pakatan Harapan, kerajaan Malaysia bertindak terus menghentikan cukai GST dan memperkenalkan cukai SST bermula 1 September 2018.

Kini kita di penghujung bulan Ogos 2018, bermakna cukai SST akan mula dilaksanakan tidak lama lagi. Mari kita sama-sama semak apakah barangan berkaitan teknologi yang akan dikenakan cukai SST bermula 1 September ini. Ia diambil dari jadual di sini.

KategoriCukai SST
Telefon mudahalih 5%
Modem 5%
Pemacu USB 5%
Komputer Riba 5%
Komputer Peribadi 5%
Pencetak 5%
Papan Kekunci 5%
Tetikus 5%
Storan Komputer 5%
Bateri 5%
Fon Kepala 10%
Pembesar Suara 10%
Mikrofon 10%
Televisyen 10%
Monitor 10%
Kamera Digital 10%

Produk paling popular, telefon mudahalih dikenakan cukai 5%. Boleh dikatakan sedikit rendah berbanding GST dahulu sebanyak 6%. Komputer riba dan peribadi pula, juga dicukai sebanyak 5%. Kebanyakan produk berkaitan komputer seperti pencetak, papan kekunci dan tetikus juga termasuk dalam cukai 5%.

Manakala produk berasaskan audio, dikenakan cukai sebanyak 10%. Ini bermakna ia lebih mahal dari GST sebanyak 6% dahulu. Begitu juga untuk kamera digital, termasuk kamera DSLR dan kamera video, semuanya dikenakan cukai 10%.

Satu persoalan yang kami jangka paling hangat adalah berkenaan tambah nilai prabayar. Dalam satu FAQ yang terdapat di laman MySST, mereka menyatakan servis prabayar tertakluk kepada cukai SST. Tidak pula ditemui berapakah kadar yang dikenakan.

Semasa GST dilaksanakan pertama kali, tambah nilai prabayar juga dikenakan GST 6%. Tetapi selepas aduan orang ramai, syarikat telekomunikasi bersetuju untuk menyerap cukai GST yang dikenakan. Adakah perkara ini akan berulang lagi esok?

BACA  Basmi bakteria di telefon pintar secara percuma di Pusat Khidmat Samsung

Kami telah menghubungi syarikat telekomunikasi dan mereka meminta untu menunggu maklumat lanjut tidak lama lagi. Akan dikemaskini apabila kami mendapat info tersebut.

[Sumber: MySST, Jadual SST]