Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Tak lama dah iPhone XS, XS Max dan XR nak sampai Malaysia

Minggu lepas, 21 September adalah tarikh jualan pertama tiga model telefon pintar terbaru Apple iaitu iPhone XS, iPhone XS Max dan iPhone XR. Nama Malaysia masih belum kelihatan dalam gelombang pertama dan kedua jualan.

Tetapi usah gusar, ia pasti akan dijual di Malaysia cuma tarikhnya masih belum diketahui. Dari pengamatan kami, ia mungkin tiba di Malaysia selewatnya akhir bulan Oktober, berdasarkan pengikitirafan dari SIRIM.

Dari senarai di bawah, SIRIM telah menyenaraikan tiga model dari Apple Malaysia di dalam pengkalan datanya iaitu A2097, A2101 and A2105. Nombor model A2097 adalah nama model iPhone XS, manakala A2101 pula iPhone XS Max. A2105 pula merujuk kepada versi bajet, iPhone XR.

Bahang ketibaan model baru iPhone ini boleh dirasai apabila telco seperti Celcom, Digi dan U Mobile telah mula mengiklankan tentang kedatangan iPhone XS. Tahun lepas, model baru iPhone X dijual di Malaysia sebulan selepas pelancaran di Amerika Syarikat. Jadi tak salah untuk kita jangka iPhone XS akan tiba pada akhir bulan Oktober depan.

Harga untuk iPhone XS dijangka kekal sama seperti iPhone X tahun lepas, memandangkan harganya di Amerika Syarikat masih sama. RM5,149 dilihat adalah harga iPhone XS 64GB, tetapi untuk iPhone XS Max ia mungkin mencecah bermula dari RM5,500 ke atas dengan storan terbesar 512GB mungkin mencecah RM7,000, satu rekod baru untuk harga iPhone.

Adakah anda akan menunggu ketibaan set Malaysia bulan depan, atau beli sahaja set import yang dilihat sekarang dijual lebih murah dari harga rasmi. Contohnya di 11street, iPhone XS 64GB boleh dibeli di bawah RM5,000.

Tunggu atau beli sekarang? Tepuk poket tanya dompet anda.

BACA  5 perkara anda perlu tahu tentang Nvidia RTX 30

[Sumber: SoyaCincau.com]