Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

#ChargeGate fungsi baru tersembunyi di iPhone XS?

Belum pun mencapai usia beberapa bulan, pengguna iPhone XS mula mengadu tentang masalah yang melanda iPhone mereka. Masalah ini agak serius sehinggakan terdapat thread dalam forum Apple sendiri yang membincangkan masalah itu.

Masalah yang dimaksudkan adalah keengganan iPhone XS untuk dicas walaupun disambungkan pada bekalan kuasa. Unbox Therapy cuba mengetengahkan isu tersebut melalui video terbaru mereka dan cuba mereplikasikan masalah seperti yang diadu dalam thread tersebut.

Situasi yang ideal semasa mengecas adalah apabila pengguna menyambungkan kabel lightning kepada telefon, telefon akan mula mengecas. Jika telefon dalam keadaan standby, iPhone akan menyalakan paparn untuk memberitahu telefon sedang dicas.

Walau bagaimanapun, selepas melakukan satu eksperimen ringkas, Unbox Therapy menyenaraikan beberapa pemerhatian pelik semasa mengecas iPhone XS seperti:

  • Telefon tidak mula mengecas selepas disambungkan tetapi mula mengecas selepas pengguna menyentuh skrinnya.
  • Telefon tidak mula mengecas selepas disambung dan lebih parah, telefon hang
  • Telefon tidak mula mengecas selepas disambung, telefon tidak hang, tapi telefon tidak dicas.

Tidaklah diketahui sama ada masalah ini berlaku pada komponen fizikal mahupun perisian iPhone XS. Tapi terdapat pengguna yang melaporkan dia menyelesaikan isu ini dengan melakukan format keatas iPhone miliknya.

Tidak jelas sama ada ia adalah masalah perisian atau perkakas, kerana ia timbul secara rawak di iPhone XS berlainan. Adakah anda juga menghadapi masalahcyang sama?

BACA  McDonald mahu ambil tindakan undang-undang selepas cerita ayam goreng berulat tersebar