Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Belanjawan 2019: Perkhidmatan Digital dikenakan Cukai bermula 2020

Belanjawan 2019 baru sahaja selesai dibentangkan buat pertama kali oleh kerajaan Pakatan Harapan. Ucapan pembentangan ini dilakukan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.

Sudah pasti perkara yang kami ingin tahu dari Belanjawan 2019 adalah perkara berkaitan teknologi. Perkara pertama yang ditemui dalam pembentangan beliau ialah tentang cukai perkhidmatan dalam talian oleh syarikat luar negara.

Perkhidmatan dalam talian adalah seperti strim video, strim muzik dan juga tajuk permainan. Ia akan dikenakan cukai mulai 1 Januari 2020, bermakna ada lebih setahun dari sekarang sebelum kita perlu mula membayarnya.

Bagaimanapun, cukai ini dikenakan kepada syarikat yang berasal dari luar negara. Lim Guan Eng memberi contoh perkhidmatan tersebut adalah seperti Netflix, Spotify dan Steam.

Jadi berkemungkinan penyedia khidmat yang sama yang berasal dari Malaysia seperti iflix dan DimSum akan dikecualikan dari cukai ini.

Ada juga kata-kata yang mengatakan perkhidmatan seperti Googla Playstore dan Apple Appstore juga akan dikenakan cukai. Pembelian applikasi serta barangan dalam aplikasi terutama games pasti terkesan jika cukai ini dikenakan.

Buat masa ini, masih tiada penjelasan bagaimana cukai ini akan dikenakan. Jadi kita perlu tunggu maklumat lanjut berkenaannya di kemudian hari.

Kalau betul kena cukai ni, terutamanya untuk perkhidmatan games macam Steam tu, rasanya baiklah kita tambah nilai (topup) wallet games tu cepat-cepat. Topup awal patut tak kena cukai lagi.

Tapi lama lagi nak cerita pun, dikuatkuasakan 1 Januari 2019 nanti. Nikmatilah dahulu sementara nircukai ini ya.

BACA  Sony beli sebahagian Epic Games, nilai studio melonjak kepada RM76.27b