Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Tamagotchi & Pokemon Bergabung Untuk Rekarnasikan Permainan Klasik

Tamagotchi satu ketika dulu pernah jadi satu fenomena global apabila membolehkan kanak-kanak membela binatang peliharaan tanpa perlu memegang binatang sebenar. Seteleh dorman selama beberapa ketika, mereka bakal hadir dengan produk baru hasil kerjasama dengan Pokemon.

Masih mengekalkan bentuk ikonik telur, binatang Eevee daripada siri Pokemon akan dimasukkan kedalam Tamagotchi. Bukan setakat memeliharanya, pemain boleh mengevolusikan Eevee menjadi haiwan lain berdasarkan cara ia dijaga.

Tarikh pelancarannya dijangkakan sekitar Januari 2019 dan dijual pada harga JPY 2,848 (RM 86). Tidaklah juga diketahui sama ada ia akan hadir dalam bahasa selain Jepun.

Tamagotchi pertama kalinya diperkenalkan oleh Bandai pada akhir tahun 1996 dan sehingga 2017 sebanyak 82 juta unit sudahpun dijual di seluruh dunia. Ia adalah permainan bergenre simulasi penjagaan haiwan yang hadir dalam bentuk keychain.

Pemain akan bermula dengan sebiji telur dan menjaganya sehingga menetas dan mencapai peringkat matang. Beberapa mekanik manarik yang mereka boleh lakukan adalah sepeti:

  • sambung dengan Tamagotchi lain untuk berinteraksi, pindahkan barang, dan sebagainya
  • berkahwin dan dapatkan anak

Pada awal pengenalannya, ia menjadi amat viral. Akibat penjagaan yang sangat rapi diperlukan, pelajar sekolah membawanya ke sekolah dan mengganggu sesi pembelajaran. Maka, kebanyakan sekolah di Jepun mula mengharamkan Tamagotchi di sekolah.

[Sumber: Bandai]

BACA  Apple Watch series 6 boleh mengesan tahap oksigen dalam darah