Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

OPPO R17 Pro Melawan Mate 20 Pro: Night Mode Mana Lagi Padu?

Jawapan Teka-Teki

Adakah hasilnya di dalam jangkaan anda? Ini adalah analisis saya keatas kedua-dua gambar itu. Anda boleh muat turun gambar resolusi penuh di sini.

Dua gambar (kiri OPPO R17 Pro, kanan Mate 20 Pro) menggunakan night mode daripada lokasi yang sama

Daripada segi white balance, OPPO R17 Pro memiliki profil yang lebih suam berbanding Mate 20 Pro yang ada profil yang lebih sejuk. Tapi bagi saya, warna yang lebih tepat berbanding keadaan tempat saya berada ketika itu adalah daripada gambar Mate 20 Pro. Tapi ia bukanlah satu isu yang besar kerana white balance boleh disunting dalam APP kemudian.

Untuk exposure pula, OPPO R17 Pro ada julat HDR yang lebih luas. Ia boleh dilihat di hujung banggunan KLCC. Saya rasakan sedikit over expose daripada Mate 20 Pro berbanding OPPO R17 Pro yang mampu hasilkan butiran tingkap pada banggunan.

Beralih pada ketajaman, saya zum dan crop gambar pada saiz 1080 piksel segi empat sama. Saya dapati R17 Pro sedikit tajam berbanding Mate 20 Pro. Anda boleh lihat pada bahagian bawah jambatan langit di tingkat 41 KLCC yang lebih tajam. Tapi perbezaannya tidaklah terlalu ketara sehingga boleh dilihat dengan mata kasar tanpa mengezum.

OPPO R17 Pro

Mate 20 Pro

Contents

BACA  Edisi baru Huawei P30 Pro dipertingkat fungsi kamera dan mengekalkan Google