Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

iPhone XR adalah jualan telefon terbaik sejak ia dilancarkan

Telefon pintar Apple iPhone XR telah terjual lebih banyak dari iPhone XS dan iPhone XS Max setiap hari sejak ia dilancarkan. Ia dimaklumkan sendiri oleh Naib Presiden Pemasaran Produk Apple, Greg Joswiak dalam satu temuramah bersama CNET.

Tiga model telefon pintar dengan rekaan baru Apple ini dilancarkan serentak pada pertengahan September, tetapi hanya iPhone XS dan XS Max mula dijual seminggu selepas pelancarannya. iPhone XR pula mula berada di pasaran sebulan kemudian, bermula dari 26 Oktober.

iPhone XR tampil dengan warna unik yang tidak terdapat pada iPhone XS. Warna-warni penuh ceria sebegini kali akhir digunakan pada iPhone 5C.

Bagaimanapun, Apple tidak berkongsi jumlah jualan iPhone XS, XS Max dan XR mereka kali ini. Jumlah jualan tiga model baru iPhone ini dikatakan jauh lebih rendah dari jangkaan, sehingga memaksa Apple mengurangkan penghasilannya sekaligus memberi kesan kepada pembekal perkakas dan peralatan berkaitan iPhone.

Walaupun unit jualan berkurangan, keuntungan Apple mungkin tidak terkesan. Ini kerana iPhone XR dijual lebih mahal berbanding iPhone 8 tahun lepas, perbandingan untuk model termurah yang dilancarkan pada waktunya. Keuntungan jualan iPhone XR ini boleh menampung kekurangan jualan iPhone XS dan XS Max.

Malah dengan ura-ura Apple mahu menghasilkan semula iPhone X yang telah dihentikan pembuatannya, ia dijangka boleh meningkatkan jualan telefon pintar Apple oleh kerana permintaannya yang masih tinggi, di samping harga yang lebih rendah.

Sebagai entiti perniagaan, keuntungan pastinya lebih penting dari unit yang terjual. Melihatkan sejarah Apple, susah untuk melihat mereka mengurangkan harga untuk model baru. Kalau untuk model lama adalah.

[Sumber: CNET]

BACA  iOS 14: Ini 11 fungsi menarik yang perlu anda ketahui