Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Licinkan Aktiviti Seharian Anda Dengan Bixby 2 Pada Galaxy Note9

Pesanan ikhlas daripada Samsung Malaysia

Pembantu digital Samsung diberikan nama Bixby dan kini pada Galaxy Note9, Bixby 2 yang lebih pintar disertakan bersama-samanya. Dengan Bixby, anda boleh memberi arahan suara jika tangan anda tak berupaya untuk menyentuh telefon misalnya semasa anda sedang memandu.

Bixby menyokong pelbagai arahan suara namun pada setakat ini, ia masih belum menyokong Bahasa Melayu tapi anda boleh bersembang dengannya dalam Bahasa Inggeris.

Anda boleh menyeru Bixby dengan arahan “Hey Bixby” dan ia akan dihidupkan walaupun pada masa itu Galaxy Note9 dalam keadaan terkunci. Terdapat juga butang fizikal di sisi Note9 jika anda ingin menyeru Bixby 2 dengan jari jemari.

Bixby memudahkan anda dalam pelbagai cara seperti ia boleh membantu anda mencari maklumat di Internet. Contohnya, jika anda ingin mengetahui maklumat penerbangan, tanya saja pada Bixby seperti, “What is the flight status from Kuala Lumpur to Sydney“.

Ia memahami pelbagai soalan, sama seperti anda bertanyakan pada pegawai di kaunter pertanyaan. Antara ribuan arahan yang difahaminya adalah seperti:

  • Tempat makan
  • Tukarkan nilai daripada unit ke unit yang lain
  • Mencari fakta di Internet

Bixby juga diarahkan untuk mengoptimumkan operasi telefon dan anda boleh menyuruhnya mengubah tetapan telefon dengan hanya arahan suara.

Selain itu, anda boleh menambat pelbagai arahan dalam satu peranti. Contohnya, jika anda memberitahu Bixby bahawa anda akan memandu, Bixby boleh mematikan Wi-Fi, mengaktifkan GPS, mula memainkan muzik daripada Spotify, dan sebagainya,

Galaxy Note9 dicipta untuk membolehkan anda melakukan perkara yang lebih besar di mana jua. Ia kini boleh dimiliki bermula dari RM3,699 untuk versi 6GB RAM dan 128GB storan, dan RM4,599 bagi versi terbaik 8GB RAM dan 512GB storan.

BACA  Lebih banyak imej Galaxy Note 20 dikongsikan, cuba anda lihat bonjolan kameranya

Untuk maklumat lanjut, sila semak halaman Galaxy Note9 di laman web Samsung Malaysia.