Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

CIMB Cuba Halang Pesaing Daripada Lancarkan Perkhidmatan RFID

Sistem jaringan lebuh raya di Malaysia kini sedang melalui penambahbaikkan daripada segi kaedah kutipan tol. Smart Tag dilihat sebagai sistem yang paling pantas setakat ini dan ia dilapor bakal diganti oleh satu sistem berasaskan frekuensi radio yang lebih pantas. Setakat ini, terdapat dua perkhidmatan seumpamanya sedang diuji di beberapa lokasi terpilih iaitu:

Kedua-dua RFID daripada Touch ‘n Go dan PLUS tawarkan fungsi yang sama

Maklumat terbaru daripada Bursa Malaysia menyatakan yang mereka kini sedang mengambil langkah-langkah perundangan untuk menghalang implementasi PLUS RFID di lebuh raya termasuklah yang dimiliki pihak PLUS.

Ia bersandarkan kepada satu Perjanjian Usaha Sama yang ditandatangani antara pihak PLUS dengan CIMB pada 12 Mei 1998 berkaitan dengan syuarikat Touch ‘N Go Sdn. Bhd. Tidaklah diketahui apakah intipati kandungan itu.

Kaedah RFID didakwa lebih pantas berbanding kaedah konvesional

CIMB Group Holding Bhd. memiliki 52% pegangan dalam Touch ‘n Go Sdn Bhd. manakala baki 20% dan 27.78% masing-masing dimiliki oleh UEM Group Bhd. dan MTD Equity Sdn. Bhd.

Menariknya, UEM Group Bhd turut memiliki kepentingan dalam PLUS Malaysia Berhad apabila mereka memegang 51% syarikat itu.

[Sumber: Bursa Malaysia]

 

BACA  PENJANA: RM50 e-Wallet akan diberi selepas muat turun aplikasi MySejahtera