Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Internet Broadband Dari TNB Akan Ditawarkan Pada Harga Serendah RM79

Seperti yang dirancang, TNB kini sedang menguju kemampuan infrastruktur mereka untuk menampung trafik Internet. Projek rintis berkaitannya sudahpun dilancarkan di Jasin, Melaka sambil disaksikan Menteri Komunikasi & Multimedia, YB Gobind Singh.

Walau bagaimanapun, TNB bukanlah pihak yang akan mengkomersialkan perkhidmatan Internet. Sebaliknya, penyedia perkhidmatan sedia ada akan menggunakan infrastruktur TNB untuk memasarkan pelan masing-masing.

Antara penyedia perkhidmatan yang akan menawarkan Internet ini adalah seperti:

  1. Astro
  2. Celcom
  3. City Broadband
  4. Digi
  5. Maxis
  6. Time

Alex berjaya memungut beberapa flyers yang diedarkan di majlis pelancaran projek rintis itu.

Tawaran Astro

Tawaran Celcom

Tawaran City Broadband

Tawaran Digi

Tawaran Maxis pula adalah yang sama seperti sekarang manakala Time masih sedang menguji insfrastruktur TNB sebelum menawarkan apa-apa perkhidmatan menggunakannya.

Secara asasnya, semua penyedia memberikan harga yang kompetetif. Tapi menurut berita yang kami terima dari lapangan, setakat ini, Maxis menggunakan pelan MaxisONE Home Fibre dengan kelajuan 30Mbps pada harga RM89. Untuk 50Mbps, City Broadband menawarkannya pada harga RM79. Kelajuan 1Gbps turut ditawarkan penyedia yang sama pada harga RM199.

Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini hanya ditawarkan untuk pengguna yang berada di Jasin sahaja. Apakah pendapat anda tentang perkembangan National Fiberisation & Connectivity Plan (NFCP)? Pastinya banyak benda baru akan menyusul tak lama lagi.

BACA  Kempen #Laptop4Siswa sasar bantuan laptop buat pelajar universiti dari keluarga B40