fbpx

Orangutan, menguap, payung terjun, simbol terbaru dalam emoji 12.0

Sebanyak 59 emoji baru diluluskan untuk kegunaan pada tahun 2019. Ia berjumlah 75 emoji baru apabila dibezakan jantina, dan berjumlah 230 emoji baru yang berbeza warna kulit. Perkara ini diumumkan oleh Unicode untuk dimuatkan ke dalam Emoji 12.0.

Pembangun aplikasi dan perisian, boleh mendapatkan fail berkaitan, dokumentasi teknikal dan carta kemaskini emoji terbaru ini di dalam laman web Unicode.

Antara fokus utama dalam kemaskini Emoji 12.0 ialah Orang Kelainan Upaya atau OKU. Emoji OKU banyak ditambah ke dalam Emoji 12.0 antaranya seperti kerusi roda manual dan automatik, alat bantu pendengaran, tongkat, lengan robotik, anjing pembantu dan banyak lagi.

Semua emoji manusia ini terbahagi kepada perbezaan jantina dan kulit warna. Bagaimanapun, masih ada dua jantina sahaja dalam emoji, lelaki dan perempuan.

Bagi binatang pula, antara emoji yang baru diperkenalkan adalah burung flamingo, memerang dan orang utan.

Untuk simbol sedia ada, beberapa darinya menerima warna baru. Simbol hati kini ditambah warna putih dan coklat. Manakala simbol petak dan bulat, menerima lebih banyak warna warni.

Emoji baru ini dijangka tiba di sistem operasi telefon pintar seawal September 2019. Ia mungkin kelihatan lebih awal di platform lain.

Maklumat lanjut tentang Emoji 12.0 untuk tahun 2019 ini boleh dirujuk di laman web Unicode.

[Sumber: Emojipedia]

BACA  Tempahan awal ROG Phone II datang dengan Kunai percuma dan baucer bernilai RM200