fbpx

Masjid Datuk Keramat perkenal Mesin ATM Beras untuk asnaf

Tahun lepas telah tular berkenaan mesin ATM beras di masjid-masjid di Indonesia. Ia membolehkan sesiapa yang berkenaan, mendapatkan beras dari mesin tersebut. Mesin tersebut kini dilaporkan telah berada di Malaysia.

Pengurusan Masjid Al-Akram, Kampung Datuk Keramat telah mengambil inisiatif untuk mendapatkan mesin yang sama untuk digunakan di masjid mereka. Mesin ATM beras ini disediakan untuk asnaf bagi memperoleh beras dengan mudah dan pantas.

Menurut mereka, mesin ATM beras ini merupakan yang pertama di Malaysia. Asnaf yang datang, boleh mendapatkan 2kg beras dengan menyentuh kad pada sensor mesin ATM. Tidak pula diterangkan kad apa yang perlu disentuh, tetapi berdasarkan keterangan dari pengguna di Indonesia, ia boleh menggunakan kad dengan fungsi RFID. Bermakna, kad pengenalan Malaysia boleh juga digunakan.

Selain mengeluarkan beras, mesin ini juga boleh mengutip derma dan sumbangan dari orang ramai. Orang ramai yang mengerjakan solat jemaah di masjid tersebut, boleh memberi sumbangan dalam bentuk wang tunai dengan memasukkan terus ke dalam mesin tersebut. Wang ini akan digunakan untuk membeli beras untuk disumbangkan semula.

Cara-cara penggunaan mesin ATM beras dan menderma boleh ditonton menerusi video di bawah.

[Sumber: Says, Masjid Al-Akram]

BACA  Buat Apa Beli Kamera Puluhan Ribu Kalau Anda Ada RX100 VII?