Maxis akan perkenal eSIM untuk iPhone XR, XS dan XS Max minggu depan

Maxis mungkin akan menjadi yang pertama memperkenalkan eSIM di iPhone, mendahului XOX yang mahu melancarkannnya pada 27 Februari nanti. Dalam emel berkenaan tempahan awal siri Galaxy S10 di Maxis, mereka turut menyertakan maklumat berkenaan eSIM.

Menurut emel tersebut, Maxis eSIM akan membolehkan telefon pintar iPhone XR, XS dan XS Max menikmati fungsi dwi-sim di telefon, akhirnya. Ia dikatakan akan terdapat di semua stor Maxis di seluruh Malaysia, bermula 25 Februari 2019.

Klik di butang Find Out More membawa ke laman web Maxis eSIM. Bagaimanapun, tiada maklumat tentang eSIM iPhone, sebaliknya ia hanya bercerita tentang eSIM untuk Huawei Watch 2.

Ini menunjukkan, Maxis telah lama memiliki teknologi eSIM. Tetapi ia pasti menantikan kelulusan dari Apple terlebih dahulu, sebelum boleh digunakan di iPhone.

Perkara ini sama juga semasa rangkaian 4G mula-mula diperkenalkan, di mana semua syarikat telekomunikasi perlu mendapat kelulusan dari Apple, sebelum rangkaian 4G mereka boleh digunakan di iPhone.

Dengan kelulusan yang diterima oleh XOX dan Maxis ini, sudah pasti kita akan melihat telko lain mengumumkan eSIM untuk iPhone di rangkaian mereka tidak lama lagi. Akhirnya, iphone di Malaysia boleh menikmati fungsi dwi-sim di telefon pintar.

[Sumber: Maxis]

BACA  Pengeluaran iPhone mungkin terencat akibat Koronavirus