Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Realme 3 Perkemas Tawaran Telefon Midrange Dengan CPU Baru

Dilancarkan tahun lepas, Realme 2 kini telah dikemaskini kepada Realme 3 baik daripada fizikal mahupun spesifikasi teknikal. Pada sudut fizikaliti, Realme ingin mengetengahkan rekaan plastik unibodi untuk memberikan lebih keutuhan serta tahap ergonomik yang baik.

Tak seperti edisi terdahulu, kali ini mereka hanya lancarkan 1 model telefon. Versi “Pro” yang lebih berkuasa dikhabarkan akan diperkenal di India sekitar April ini.

Pada bahagian muka, panel paparan 6.2″ bertakuk titisan air diguna. Ia memberikan nisbah paparan ke badan setinggi 88.3%. Resolusi pula hanyalah HD+.

Pada papan utama telefon ini, berbanding CPU Helio P70 yang digunakan sewaktu pelancarannya di India, pasaran Malaysia menerima versi yang diperkasa Helio P60. Tak tahulah sejauh manakah kesan CPU model lama ini kepada telefon.

Bergandingan bersama-samanya adalah RAM sehingga 4GB dan storan sehingga 64GB yang boleh diperluas menggunakan slot SIM hibrid.

Seperti ibu jenamanya, OPPO, telefon Realme 3 menggunakan sistem operasi Color OS 6 dan ia menjalankan Android 9 Pie sejurus keluar kotak.

Bateri yang agak besar turut dibekalkan kepada Realme 3. Semua kelengkapan elektroniknya mengambil kuasa dari sekeping bateri berkapasiti 4,230mAh. Pengecasan dibuat melalui port mikroUSB.

Pada jabatan pengimejan, anda beroleh dwikamera belakang 12MP dan 2MP. Selfie boleh diambil dengan kamera 13MP.

Satu pujian perlu diberikan pada Realme pada bahagian kamera. Sekiranya anda berminat untuk gunakan APP pihak ketiga seperti GCam yang perlukan anda menggodek di tahap root, di Realme 3 ia tidak diperlukan kerana Camera2API memang tersedia aktif.

Akan ada 2 varian Realme 3 ditawarkan untuk pasaran Malaysia, mereka adalah:

  • RAM 3GB + Storan 32GB – RM599
  • RAM 4GB + Storan 64GB – RM699

Anda boleh dapatkannya sama ada di pengedar sah seluruh negara ataupun secara dalam talian bermula 27 Mac 2019.

BACA  Realme 7 Pro & Realme 7: Maklumat penjualannya di Malaysia

Tetapi khas untuk jualan awal, orang ramai boleh membeli Realme 3 (3GB/32GB) dengan diskaun RM50. Pada 27 Mac 2019, ia akan dijual di jualan kilat di Lazada pada harga RM549 sahaja. Bagaimanapun stoknya terhad, siapa cepat dia dapat.

Realme turut mengumum kerjasama dengan pelukis tempatan, Joee Cheong untuk mereka casing Realme 3 eksklusif dan terhad, bertemakan Galaksi. 50 pembeli Realme 3 bertuah akan menerima casing eksklusif ini secara percuma.