fbpx

U Mobile dan ZTE umum kerjasama ujian 5G di bandaraya Kuala Lumpur

U Mobile baru-baru ini telah menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) dengan ZTE, untuk menyokong pembinaan 5G mereka di Malaysia. Ia meliputi pelbagai pembangunan berkaitan 5G seperti ujian masa nyata, model penggunaan 5G, termasuk pemasangan MIMO secara meluas.

U Mobile telah mempunyai hubungan kerjasama yang lama bersama ZTE. Ia adalah langkah yang telah dijangka untuk meneruskannnya di peringkat 5G.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) U Mobile, Wong Heang Tuck, U Mobile dan ZTE akan membuat ujian masa nyata di beberapa lokasi sekitar bandaraya Kuala Lumpur agar rakyat Malaysia sendiri boleh mencuba dan merasai pengalaman rangkaian 5G.

Ketua Pegawai Teknologi (CTO), Woon Ooi Yuen menambah, U Mobile agresif membuat naik taraf rangkaian di Malaysia Timur dan Barat, dan meneruskan perancangan mereka menuju 5G. Antaranya ialah pemasangan MIMO yang meluas di beberapa lokasi untuk meningkatkan pengalaman pengguna melalui jalur lebar yang lebih lebar.

Awal minggu ini, U Mobile mengumumkan kerjasama dengan Razer untuk membuat ujian 5G berkaitan Esport. U Mobile memandang Esport sebagai platform penting untuk mereka dan mahu memperkasa acara Esport di Malaysia dengan rangkaian 5G.

BACA  Oppo F11 Pro diturunkan harga kepada tiga angka