Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Samsung mula jual Galaxy Buds dan Galaxy Watch Active minggu depan

Fon telinga Galaxy Buds dan jam pintar Galaxy Watch Active telah dilancarkan di samping siri Galaxy S10 di San Francisco bulan lepas. Tetapi ia masih belum dijual di Malaysia, walaupun diberikan sebagai hadiah percuma untuk pembeli terawal Galaxy S10 di Malaysia.

Samsung Malaysia kini menyatakan, kedua-dua peranti ini akan boleh dibeli bermula hari Selasa depan, 2 April 2019 di semua pengedar sah Samsung di Malaysia.

Galaxy Watch Active (RM799)

Jam pintar dengan fungsi kecergasan ini berharga RM799. Ia memiliki skrin Super AMOLED berukuran 1.1-inci dengan resolusi 360×360. Skrin ini dilapisi kaca Corning Gorilla Glass 3.

Tali jamnya berukuran 20mm dan boleh ditukar sendiri. Kepala jam pula mempunyai ketebalan 10.5mm dan bateri 230mAh di dalam boleh memberi kuasa sehingga 90 jam penggunaan minima dan 45 jam penggunaan biasa.

Kuasa di dalamnya menggunakan cip Exynos 9110 dengan RAM 768MB dan storan 4GB. Ia menjalankan sistem operasi Tizen OS 4.0.

Sebagai peranti kecergasan, ia boleh memantau aktiviti, mengesan degupan jantung, tahap stress, kualiti tidur serta notifikasi dari telefon pintar.

Jam pintar ini memiliki sambungan Bluetotth 4.2, WiFi 802.11n, NFC dan A-GPS terbina di dalam. Ia juga kalis air sehingga 5ATM dan diikitraf tahan lasak MIL-STD-810G.

Menurut laman produk Samsung Malaysia, Galaxy Watch Active terdapat dalam tiga warna iaitu Eose Gold, Black dan Silver.

Galaxy Buds (RM499)

Mirip Apple AirPods, Galaxy Buds dijual dengan harga lebih murah, hanya RM499. Pengecasan penuhnya membolehkan ia digunakan bermain muzik sehingga 6 jam dan membuat panggilan sehingga 5 jam. Kotak penyimpannya pula boleh memberikan tenaga tambahan sehingga 7 jam. Mengecas selama 15 minit pula boleh memberikan tenaga sehingga 1.7 jam.

BACA  Astro Go buka pendaftaran percuma untuk semua selama 11 hari

Galaxy Buds ialah fon telinga yang ditala oleh pakar bunyi, AKG. Ia menggunakan teknologi dua mikrofon untuk memberikan tahap bunyi yang rendah sambil masih mendegar bunyi sekeliling tanpa mencabutnya keluar dari telinga.

Kotak penyimpan Galaxy Buds boleh dicas wayarles, seperti di belakang Galaxy S10. Ia juga mudah dipadankan dengan Galaxy S10. Hanya buka kotak berhampiran Galaxy S10 dan notifikasi akan terpapar di skrin. Ikut langkah padanan di skrin dan ia boleh mula idigunakan.

Di Malaysia, Galaxy Buds ditawarkan dalam dua warna, Hitam dan Putih.