fbpx

Tiket termurah Malaysia Airlines tiada lagi bagasi percuma

Jika anda terbang dengan Malaysia Airlines, jangan lupa untuk menyemak adakah anda layak menerima bagasi percuma. Ini kerana Malaysia Airlines telah merombak pemberian bagasi percuma untuk semua penerbangan domestik dan antarabangsa.

Kadar baru bagasi percuma ini berkuatkuasa untuk tempahan bermula dari 8 April dan selepasnya. Dalam jadual yang dipaparkan, penerbangan domestik kelas Economy Lite tidak lagi menerima bagasi daftar masuk percuma. Untuk penerbangan antarabangsa pula, kelas Economy promo hanya menerima bagasi daftar masuk sebanyak 20kg sahaja.

Jadual penuh berat bagasi datar masuk percuma mengikut kelas penerbangan adalah seperti berikut:

Tetapi penerbangan ke Madinah dan Jeddah masih kekal dengan bagasi daftar masuk percuma sebanyak 30kg untuk semua kelas Ekonomi.

Untuk ahli Enrich, mereka masih menerima bagasi daftar masuk tambahan percuma.

Sebelum ini, Malindo Air turut merombak bagasi daftar masuk percuma mereka. Tiket termurah tidak lagi datang bersama bagasi daftar masuk percuma. Jadi anda mungkin anda perlu membayar lebih untuk bagasi berbanding kerusi anda di dalam penerbangan.

Nampaknya, semakin banyak syarikat penerbangan menyertai AirAsia dengan tidak memberi bagasi daftar masuk percuma dan mengenakan caj untuk perkhidmatan tersebut. Tetapi harga tiket mungkin boleh diperoleh dengan lebih murah, tanpa bagasi percuma.

[Sumber: Malaysia Airlines, MAB]

BACA  TM lancar pemain media Android untuk pelanggan Unifi dengan keupayaan 4K, Cast dan Google Playstore