Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

PKP dijangka ditamatkan pada 14 April, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Grab lancar sistem pengecaman wajah penumpang pertingkat keselamatan perjalanan

Grab hari ini melancarkan fungsi pengesahan penumpang yang baru, menerusi teknologi pengecaman wajah. Ia untuk meningkatkan tahap keselamatan perjalanan terutama sekali dari jenayah berkaitan penumpang.

Fungsi ini telah diperkenalkan lebih awal tahun ini kepada penumpang terpilih. Menurut Grab, ia telah berjaya mengurangkan kadar jenayah berkaitan penumpang sebanyak 30% apabila telah dikuatkuasakan untuk penumpang baru.

Untuk pendaftaran baru akaun Grab, pengguna perlu menangkap gambar swafoto terlebih dahulu menerusi aplikasi sebagai satu bentuk pengesahan. Teknologi pengecaman wajah di dalam aplikasi Grab dinyatakan boleh mengecam wajah asli, bukannya gambar. Ia juga boleh menolak tangkapan swafoto yang tidak sesuai.

Grab menjamin data yang diperoleh ini hanya digunakan untuk satu kali pengesahan sahaja. Ia juga dilindungi mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA). Gambar ini tidak akan digunakan sebagai gambar profail atau dikongsi dengan pihak luar, termasuk pemandu dan peniaga. Ia akan dilaksanakan secara berperingkat kepada semua penumpang.

Menurut Pengurus Besar Grab Malaysia, Sean Goh, dari tinjauan Grab, mereka yang berniat jahat sering membuat jenayah dalam masa 4x penggunaan aplikasi Grab selepas pendaftaran. Dengan fungsi pengecaman wajah ini, kami melihat pengurangan jenayah yang mendadak dalam jenayah berkaitan penumpang. Kami yakin, gabungan teknologi dan kerjasama pihak berkuasa boleh mencegah jenayah dan membantu memastikan perjalanan pemandu dan penumpang lebih selamat.

Pengenalan teknologi ini merupakan satu lagi langkah keselamatan yang diperkenalkan Grab di dalam platform mereka. Lain-lain inisiatif keselamatan yang terdapat di Grab ialah seperti Perkongsian Perjalanan, Butang Kecemasan SOS, perlindungan nombor telefon, Insuran Kemalangan Peribadi, dan semakan latar belakang pemandu yang ketat.

BACA  Harga Rasmi Samsung Galaxy Buds Turun RM150