Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

PKP dijangka ditamatkan pada 14 April, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Ujian rangkaian 5G Digi catat kelajuan mencecah 1.6Gbps

Digi Telecommunications Sdn Bhd (Digi) juga nampaknya telah bersiap sedia untuk mempamerkan pencapaian rangkaian 5G mereka dalam Pameran 5G Pertama Malaysia yang berlangsung di Putrajaya minggu depan. Beberapa demonstrasi telah disediakan untuk memperlihatkan keupayaan rangkaian 5G Digi.

Menerusi ujian kelajuan yang dibuat, Digi mencatatkan kelajuan lebih cepat melalui kapasiti rangkaian lebih besar, dengan kelajuan sehingga 1.6Gbps pada rangkaian 5G dengan spektrum 100 megahertz (MHz).

Kelajuan mencecah 1.6Gbps

Digi akan memaparkan tiga aplikasi 5G dalam pameran ini meliputi bidang Perkhidmatan Kecemasan, Pendidikan dan e-sukan. Pameran ini juga akan memberi gambaran akan kelebihan serta impak 5G terhadap infrastruktur awam, perniagaan dan pengguna pada umumnya.

Setiap aplikasi tersebut akan menunjukkan bagaimana 5G boleh membantu mempercepatkan masa tindak balas kecemasan semasa berlakunya kemalangan jalan raya, memperkaya sistem pendidikan dengan menggunakan teknologi realiti terimbuh (AR), dan memperkasa e-sukan dengan ciri permainan yang lancar menerusi teknologi realiti maya (VR).

Pameran 5G Malaysia yang bertemakan “Progressing Humanity” dianjurkan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM), dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan kerjasama syarikat komunikasi terkemuka dan institusi pengajian tinggi.

Pameran tersebut akan dibuka kepada orang awam pada 20 dan 21 April di Kompleks Perbadanan Putrajaya di mana pengunjung berpeluang menyaksikan sendiri potensi peneraju dalam teknologi telekomunikasi yang seterusnya ini.

BACA  Internet dan kredit percuma untuk tambah nilai di Maybank2u atau MAE