Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Huawei Mate 20 Pro Tak Sesuai Diguna Bersama Headset Bluetooth Dan Ini Sebabnya

Bluetooth adalah rahmat dalam dunia teknologi. Sejak dilancarkan dalam tahun 1989, Bluetooth menyediakan satu penyelesaian tanpa kabel yang sekarang banyak digunakan berikan pengalaman multimedia mudah alih yang mantap. Tapi, ia tak hadir tanpa masalah.

Mate 20 Pro tiada jek audio

Latency (Jeda) adalah salah satu kelemahan yang dihadapi peralatan Bluetooth. Latency adalah jeda masa antara isyarat dengan gerak balas. Contoh latency juga aboleh dilihat apabila anda bermain permainan dalam talian. Ping melebihi 100ms tentunya mengganggu sesi PUBG Mobile ataupun Mobile Legends anda.

Dalam kes audio, berapa lamakah masa yang diambil untuk speaker mengeluarkan bunyi selepas isyarat sumber dikeluarkan. Objektif yang ingin dicapai adalah kurang daripada 20ms apabila hanya sejumlah kecil manusia yang boleh membezakan tahap jeda ini.

Lapisan pemerosesan audio di Android

Sekumpulan pengkaji di Soundguys ada menguji fungsi Bluetooth pada beberapa telefon Android dan menyimpulkan, sistem operasi Android perlukan penambahbaikkan pada segi Bluetooth jika ingin bersaing dengan aksesori audio berkabel.

Yang paling terkesan adalah Huawei Mate 20 Pro. Apabila ditambat pada headset Bluetooth, Mate 20 Pro mengalami jeda sekurang-kurangnya 450ms, yang paling teruk dantara Pixel 3 XL, Galaxy S10, dan 6T. Telefon yang terbaik, Galaxy S10, miliki prestasi lebih 2 kali ganda lebih baik berbanding Mate 20 Pro tapi tak cukup baik untuk berikan pengalaman mendengar yang baik. Walaupun yang terbaik, Galaxy S10 berikan jeda menghampiri 200ms.

Prestasi Jeda Mate 20 Pro bersama aksesori audio Bluetooth – sumber

Soundguys menyimpulkan yang pengeluar bukanlah pihak yang bersalah 100% dalam jeda teruk ini, tapi kerangka kerja sistem operasi Android turut menyumbang pada masalah ini. Menurut mereka, terdapat terlalu banyak lapisan proses berlaku dalam penghasilan isyarat audio.

Masalah ini lebih ketara apabila pengeluar telefon menyertakan fungsi mengehad prestasi CPU untuk mencapai waktu guna yang panjang. Ia menyebabkan kurangnya sumber CPU ada untuk memproses isyarat audio.

BACA  Unifi cuba tarik pelanggan yang berubah hati dengan tawaran serendah RM39/bulan?

Jika anda ingin membaca analisis mereka dengan lebih mendalam, anda boleh lakukannya di sini.

[Sumber: Soundguys]