fbpx

Asus Tawarkan Telefon Flagship Berstoran 256GB Pada Harga Midrange

Asus ZenFone 5Z adalah flagship yang diumumkan semasa MWC 2018 lalu. Ketika di Malaysia, ia dijual pada harga bermula RM1,899 tapi varian paling tinggi iaitu yang ada RAM 8GB dan storan 256GB pula dijual pada harga RM2,299. Kini, anda boleh dapatkan telefon yang serupa pada harga RM1,649 ataupun RM650 lebih murah daripada harga pelancaran.

Untuk yang tidak mengenali keluarga ZenFone, ia adalah antara pelopor terawal notch dalam kalangan telefon Android. Walaupun seperti kurang mendapat sambutan berbanding Samsung Galaxy S dan Huawei siri P dan Mate, ZenFone 5Z memiliki spesifikasi yang tak boleh dipandang enteng.

Ia diperkasa SoC Snapdragon 845 dan ada slot kad mikro-SD yang boleh menampung kad sehingga 512GB luasnya. Di bahagian depan, ia menggunakan panel AMOLED sebesar 6.2″ dengan resolusi HD Penuh+. Pada bahagian bateri, ia ada tenaga berkapasiti 3,300mAh yang boleh dicas pantas.

Di bahagian kamera, ZenFone 5Z menggunakan konfigurasi dwikamera belakang. Kamera utamanya diberikan sensor 12MP F1.8 manakala kamera sekundernya ada sensor 8MP bersudut pandang lebar. Untuk swafoto, anda boleh gunakan kamera 8MP yang ada padanya.

Pada saya, ia adalah sebuah telefon yang kompeten. Anda beroleh storan superbesar 256GB dengan RAM 8GB. Sekiranya anda tak kisah menggunakan telefon ber-SoC flagship 2018, telefon ini sesuah untuk anda.

Jika anda berminat untuk memiliki sebuah ZenFone 5Z, anda boleh ke laman Lazada hari ini.

BACA  Warna baru Honor 20 Pro dari Iceland akan tiba di Malaysia