U Mobile memilih TIME sebagai rakan sokongan ujian 5G

Bagi melancarkan pembangunan 5G mereka, U Mobile telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bersama TIME dotCom (TIME) sebagai sebahagian strategi menuju 5G mereka. Kerjasama ini akan menyaksikan U Mobile memanfaatkan rangkaian jalur lebar TIME dalam ujian 5G mereka.

Majlis mendatangani MoU antara U Mobile dan TIME telah dibuat pada 9 Mei 2019 di ibu pejabat korporat U Mobile. Ia disempunakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) U Mobile, Wong Heang Tuck, bersama Pengarah Eksekutif TIME, Lee Guan Hong.


Wong Heang Tuck (duduk kiri) bersama Lee Guan Hong (duduk kanan)

Menurut Heang Tuck, U Mobile yakin dengan kemampuan TIME selaku syarikat telekomunikasi pertama di Malaysia yang menerima persijilan Metro Ethernet Forum (MEF) 3.0. TIME juga adalah syarikat kedua di dunia yang menerima persijilan tersebut.

U Mobile komited untuk membawa kelebihan teknologi 5G ke Malaysia. Kerana itu, U Mobile membuat ujian 5G di pelbagai lapisan, dari pendidikan sehingga kesihatan dan permainan untuk memastikan arkitektur 5G mereka mampu digunakan sepenuhnya apabila mula dipasarkan. U Mobile gembira dapat bekerjasama dengan TIME yang memiliki backhaul berkelajuan tinggi serta rendah latensi untuk kegunaan ujian 5G U Mobile, tambah Heang Tuck.

Lee Guan Hong pula berkata, TIME sentiasa bergerak seiring dengan inovasi teknologi. Kerana itu, TIME mampu menyediakan perkhidmatan bertaraf antarabangsa yang boleh menyokong evolusi teknologi rangkaian seperti 5G.