fbpx

Kini ucapan selamat hari lahir di Facebook tidak sebosan dahulu

Bilakah kali terakhir anda mengingati tarikh lahir rakan-rakan anda? Pasti anda susah untuk memperingati tarikh lahir mereka sehinggakan Facebook kini menjadi sebuah laman sosial yang membantu anda untuk mengingati tarikh lahir mereka.

Ini kerana kebanyakan pengguna mendaftar akaun Facebook menggunakan tarikh lahir sebenar mereka, dan memilih untuk berkongsi di laman tersebut.

Tetapi, pilihan ucapan hari lahir yang disediakan oleh laman tersebut hanya terhad kepada pos pada wall seseorang.

Terkini, Facebook menawarkan cara baru untuk pengguna mengucapkan selamat hari lahir kepada seseorang dengan menggunakan Facebook Stories.

Apa itu Facebook Stories? Facebook Stories adalah pos yang hanya kekal untuk 24 jam dan ianya berada di atas News Feed setiap pengguna Facebook.

Ianya juga terdiri daripada foto atau video, menjadikannya cara yang lebih visual dalam menggunakan Facebook.

Bagaimana mahu menggunakkan ciri ucapan ini? Ianya mudah. Apabila salah seorang rakan rapat anda (seperti yang dikenal pasti oleh Facebook) mempunyai hari jadi, anda akan dijemput untuk memberi ucapan kepadanya.

Jika anda menekan pemberitahuan itu, anda akan dijemput untuk mengambil gambar atau video pendek dan menyesuaikannya pada kandungan ucapan anda.

Selain itu, Facebook juga membenarkan anda menambah pelekat muzik untuk menambah soundtrack pada ucapan tersebut.

Jika anda buntu untuk memberikan ucapan, anda boleh menggunakan salah satu kad hari lahir digital yang telah disediakan oleh Facebook.

Secara teknikal, pengguna boleh menggunakan Facebook Stories sekarang untuk mengucapkan selamat hari lahir kepada seseorang.

Walau bagaimanapun, Facebook kini telah melancarkan prosedur dengan menambah pemberitahuan hari lahir kepada kumpulan Stories, dan pemilihan kad hari jadi.

BACA  Melancong di Kuala Lumpur akan lebih menarik dengan kod QR

Sumber: MUO