Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

OnePlus 7 pilihan lebih murah dengan banyak kekurangan

Selain OnePlus 7 Pro, satu lagi telefon pintar yang diperkenalkan dalam majlis pelancaran yang sama ialah OnePlus 7. Dari namanya, kita boleh tahu bahawa ia adalah peranti yang berada di bawah OnePlus 7 Pro.

OnePlus 7 memiliki lebih banyak perbezaan dari persamaan dengan OnePlus 7 Pro. Paling ketara, ia hadir dalam pilihan warna kelabu dan merah sahaja.

Dari rupa luar, ia mudah dibezakan kerana skrin OnePlus 7 lebih kecil, sebesar 6.41-inci dari jenis Optic AMOLED. Resolusinya hanya HD Penuh+ dan paling utama, ia memiliki takuk kecil titisan air di atas, yang menempatkan kamera hadapan 16MP F2.0.

Bermakna, tiada modul kamera tersembunyi. Tetapi ia masih ada pengimbas capjari di dalam skrin.

Kuasa di dalam agak serupa kerana ia menggunakan pemproses Snapdragon 855 dengan RAM 6GB atau 8GB. Storan juga sama, dari jenis UFS3.0 dengan kapasiti 128GB atau 256GB.

Kamera di OnePlus 7 sangat berbeza dengan OnePlus 7 Pro. Ini kerana ia menggunakan hanya 2 kamera di belakang, di mana kamera utamanya 48MP menggunakan sensor Sony IMX586. Kamera kedua pula bukanlah kamera telefoto atau ultra lebar, tetapi hanyalah kamera pengesan tahap kedalaman 5MP F2.4. Ini memberi impak yang besar jika kamera adalah perkara penting untuk anda di telefon pintar.

Nasib baik, telefon ini memiliki pembesar suara stereo yang diperkasa dengan Dolby Atmos. Baterinya pula sedikit kecil, hanya 3,700mAh dengan sokongan pengecasan pantas Dash 20W melalui USB-C.

Sementara OnePlus 7 Pro akan mula dijual minggu ini, OnePlus 7 pula dipasarkan sedikit lewat, sekitar bulan Jun 2019. Harga jualannya di India diumumkan seperti berikut:

  • RAM 6GB RAM + storan 128GB – INR 32,999 (about RM1,958)
  • RAM 8GB RAM + storan 256GB – INR 37,999 (about RM2,255)
BACA  PKPP: UTC kembali dibuka dan waktu operasi dipanjangkan sehingga 9 malam

Dengan RAM dan storan yang sama, beza harga OnePlus 7 dan OnePlus 7 Pro mencecah RM1,000. Jika anda hanya mahukan prestasi tertinggi bersama kelancaran Oxygen OS, maka OnePlus 7 sudah memadai.

Sebelum ini, di Malaysia OnePlus diedarkan oleh Brightstar dan seterusnya oleh Mihan. Kini ia diedarkan secara tunggal oleh XianFeng Technology dan mereka sedang mencari pengedar yang berminat. Buat masa ini, mereka memiliki 8 pusat servis di seluruh negara.