Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Setiap Peranti Yang Ada WhatsApp Berpotensi Jadi Alat Intip Kerajaan Dan Ini Sebabnya

Tahukah anda WhatsApp hanya memperkenalkan fungsi penyulitan hujung-ke-hujung dalam bulan April 2016 sedangkan APP itu sudahpun digunakan ramai sejak tahun 2009? Hal ini bermakna, segala teks yang anda hantar sebelum April 2016 dengan mudahnya boleh dipintas sesiapa saja untuk dipantau.

Pengenalan penyulitan hujung-ke-hujung oleh WhatsApp selepas 6 tahun APP itu beroperasi

Sungguhpun ada penyulitan, anda tetap tak selamat. WhatsApp tidak memaklumkan kepada anda, bila-bila anda lakukan salinan ke awan segala data WhatsApp anda, data itu tidak lagi dilindungi sistem penyulitan WhatsApp yang menjadikannya, sekali lagi, terdedah kepada pemantauan yang tak bertanggung-jawab.

Dalam kes penyelewangan Paul Manafort, FBI berjaya beroleh teks WhatsApp dari akaun iCloudnya (sumber).

Itulah yang ingin diperingatkan oleh Pavel Durov, pembangun aplikasi permesejan Telegram tentang bahaya WhatsApp. Disebabkan kengganannya untuk membekalkan “kunci” kepada pintu belakang Telegram kepada kerajaan Russia, dia terpaksa lari keluar negara bagi mengekalkan tahap kesulitan Telegram.

Masalah paling besar WhatsApp dalam mengimplemntasikan sistem keselamatan yang sesak adalah kerangka pengekodannya yang tidak sumber terbuka. Ia menyebabkan proses mengesan dan menampal kerentanan menjadi lambat ataupun kalau ada, sengaja disembunyikan.

Telegram tidak berdepan dengan masalah sedemikian disebabkan sesiapa sahaja boleh melihat pada kerangka kod sistem mereka. Penganalisis keselamatan luar yang bebas dan saksama boleh melihat dan melaporkan sekiranya terdapat sebarang lubang yang berpotensi menjadi serangan pihak tak bertanggung-jawab.

Sumber: Pavel Durov

BACA  Tahukah anda yang anime Dragon Ball adalah buatan Malaysia?