fbpx

Tiada Lagi Caj Prakebenaran RM200 Bila Anda Gunakan Kad Debit Maybank Untuk Minyak Di Petronas

Menggunakan kad debit/kredit di pam minyak adalah sesuatu yang memudahkan. Walau bagaimanapun, kecualilah anda gunakan kad debit, anda tentu tak perasan yang setiap kali anda menggunakannya untuk mengisi minyak kereta anda, ada caj prakebenaran sebanyak RM200 dikenakan ke atas kad anda dan ia akan dipulangkan dalam masa 48 jam selepas transaksi.

Untuk pengguna kad debit, ia adalah sesuatu yang renyah kerana RM200 akan disekat terus daripada akaun mereka selama dua hari.

Jika anda salah seorang pemegang kad debit Maybank, tempoh tersebut sudahpun dimansuhkan dan RM200 akan dilepaskan kepada anda sejurus proses mengisi minyak anda selesai.

Tapi ia hanya untuk transaksi yang berlaku di stesen Petronas sahaja. Untuk stesen minyak jenama lain, tempoh 48 jam masih dikuat kuasa.

Selain kad debit/kredit, anda juga boleh menggunakan APP telefon pintar untuk mengisi minyak di Petronas. Ada satu APP yang dipanggil Setel berfungsi sebagai walet digital khas untuk digunakan di sana.

Anda boleh tambah nilai walet itu menggunakan perbankan dalam talian ataupun kad debit/kredit dan terus menggunakannya di stesen Petronas yang menyokongnya.

BACA  TM lancar pemain media Android untuk pelanggan Unifi dengan keupayaan 4K, Cast dan Google Playstore