fbpx

Jam Tangan GPS Termurah Kini Ada 2 Saudara Baru

Kalau anda sedang cari jam tangan yang dilengkapi fungsi GPS tapi pada harga kurang daripada RM300, anda boleh cari Amazfit Bip dan ia mungkin adalah yang termurah dalam kelasnya. Masih mengekalkan falsafah harga superkompetetif, Amazfit mengumumkan dua jam tangan yang menyerupai Bip, tapi ada fungsi khusus. Dua ahli baru yang saya maksudkan ialah:

  • Amazfit Health Watch
  • Amazfit Bip Lite

Amazfit Health Watch

Kedua-dua jam tangan ini ada fizikaliti yang menyerupai Bip. Maka anda boleh gunakan tali jam sedia ada bersama-sama jam tangan ini. Bezanya produk baru ini berbanding yang lama adalah pada spesifikasi dalamannya.

Ciri paling menonjol jam tangan ini adalah ia dilengkapi komponen ECG (Electrokardiogram). ECG akan memantau kesihatan jantung si pemakai dengan mengukur arus elektrik yang mengalir dalam badannya sewaktu jantung berdegup.

Selain sensor ECG, ia juga dilengkapi sensor PPG (fotopletismogram). Alat ini juga digunakan untuk mengukur kesihatan jantung, tapi ia menggunakan kaedah visual iaitu mengukur isipadu darah yang mengalir di bawah kulit anda.

Kesemua fungsi ini ditujukan kepada orang yang ingin memantau tahap kesihatan mereka terutamanya warga tua. Sensor 6-paksi yang ada padanya boleh mengesan sekiranya si pemakai terjatuh dan terus memanggil bantuan melalui ciri eSIM yang disokongnya.

Maklumat harga Amazfit Health Watch ini tidak pula dikongsikan.

Amazfit Bip Lite

Jam tangan ini adalah yang paling menyerupai Bip asal. Ia ada kesemua ciri-ciri Bip tapi kehilangan fungsi GPS. Besar kemungkinan ia hadir untuk menyediakan pilihan lebih murah kepada pengguna yang tak perlukan fungsi penjejak satelit pada jam tangan mereka.

Untuk fizikaliti, ia ada paparan sebesar 1.28″ dengan resolusi 176 x 176. Dilengkapi bateri 200mAh ia boleh bertahan lebih sebulan lamanya.

BACA  e-Tunai Rakyat: Sebanyak RM10 juta hasil dari tuntutan e-Tunai Rakyat telah dibelanjakan pada hari pertama

Amazfit Bip Lite mula dijual di China pada 18 Jun 2019 dan berharga RMB299 (RM179).