Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

MIUI Beta Tak Lagi Ditawarkan Kepada Pengguna Selepas 1 Julai 2019

MIUI adalah salah satu sistem operasi berasaskan Android tapi sangat berinspirasikan iOS. Sejak pengenalannya pada tahun 2010, sistem operasi ini menyediakan alternatif kepada pengguna yang tak mahukan lebih daripada Android asas.

Setakat sekarang, sistem operasi MIUI hadir dalam dua versi, satu khas untuk pasaran China dan satu lagi global. Untuk MIUI Global pula, ada dua cabang lagi iaitu Stable dan Beta.

Beza antara keduanya adalah, Stable ditujukan untuk kegunaan harian, hasil daripada nyahpepijat versi Beta. Itulah kelebihan versi Stable, edisi yang minimum pijatnya tapi kekurangannya pula adalah edisi ini tempoh kemas kininya agak berjarak antara satu sama lain.

Versi Beta, walaupun kemas kininya lebih kerap berbanding Stable, ia sarat dengan pijat kerana setiap kemas kini hanya akan memperbetul sebahagian masalahnya. MIUI Beta memerlukan tahap toleransi yang tinggi pengguna terhadap bug, jadi ia tak sesuai untuk digunakan sebagai daily driver.

Masalah timbul apabila terdapat pengguna biasa yang berdegil menggunakan versi beta walaupun sudah diberitahu yang versi ini memang banyak pepijat. Alasan mereka adalah ingin merasai ciri-ciri baru mendahului orang lain.

Bagi mengekalkan pengalaman pengguna yang lancar, jurutera di pasukan MIUI mengambil keputusan untuk memberhentikan penerbitan MIUI Beta untuk semua produk bermula 1 Julai 2019 ini. Walau bagaimanapun, pengguna masih boleh melaporkan sebarang pepijat dan berikan cadangan di forum MIUI.

Sumber: MIUI

BACA  Google tunda pelancaran Android 11 Beta, namun jadual asal tidak terjejas