Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Samsung mengaku masalah Galaxy Fold masih belum diselesaikan

Minggu lepas, seorang pegawai tertinggi Samsung memaklumkan kepada media bahawa peranti dengan skrin boleh lipat mereka, Galaxy Fold akan menemui pengguna pada bulan Julai. Tetapi minggu ini lain pula ceritanya.

Korea Herald melaporkan, jurucakap Samsung menyatakan majlis pelancaran dan acara media untuk Galaxy Fold masih tidak ditetapkan. Jika acara tersebut mahu diadakan, sudah pasti sesuatu telah dilakukan pada masa ini. Tambah mereka lagi, masih tiada sebarang perkembangan berkenaan Galaxy Fold sejak tragedi di bulan April.

Pelbagai masalah berkaitan skrin Galaxy Fold

Pada awal bulan Mei, pegawai tertinggi Samsung telah mengadakan perjumpaan tertutup untuk menetapkan jadual baru bagi pelancaran Galaxy Fold. Selepas itu, mereka memberitahu media bahawa siasatan dalaman telah selesai dan langkah penambahbaikan sedang diuruskan, antaranya di lapisan pelindung di atas skrin utama, serta di bahagian engsel yang terdedah kepada anasir luar.

Pengumuman terbaru ini merupakan satu pukulan hebat bukan sahaja kepada Samsung, tetapi kepada dunia teknologi sendiri. Jika Galaxy Fold menjadi satu produk yang berjaya, ia adalah satu batu loncatan buat semua pengeluar lain untuk menghasilkan peranti dengan skrin boleh lipat.

Kesan dari tragedi Galaxy Fold ini boleh dilihat apabila Huawei sendiri menangguhkan pelancaran Mate X, peranti dengan skrin boleh lipat keluaran Huawei. Menurut Huawei, mereka terpaksa mengambil langkah lebih berhati-hati dan meneliti semula penghasilan Mate X, supaya tidak mengulangi tragedi yang menimpa Galaxy Fold. Bagi Huawei, mereka berada di posisi lebih terdesak apabila terpaksa berhadapan dengan sekatan dari Amerika Syarikat.

Dengan ketiadaan Samsung dan Huawei menerajui penghasilan peranti skrin boleh lipat secara besar-besaran, siapakah yang berkemampuan untuk membawa teknologi ini kepada pengguna? Apple mungkin boleh melakukannya tetapi dari sejarah, Apple tidak akan memperkenalkan sesuatu teknologi baru melainkan ia telah berada di tahap matang dan stabil.

BACA  ARMY, siap sedia sambut ketibaan edisi khas telefon dan fon kepala Samsung x BTS

Sumber: Forbes, Korea Herald